Hangzhou Cloud Town Exhibition Center by Approach Design has a green roof with a running track

Chinese architects Approach Design has added a new hall to the Hangzhou Cloud Town Exhibition Centre in China and concealed it under a green roof featuring a running track and sports courts.

After originally designing a large latticed structure for the first stage of the convention centre in 2015, demands for more space led to the architects developing a second, adjacent building.

Hangzhou Cloud Town Exhibition Center by Approach Design has a green roof with a running track

Beijing practice Approach Design decided to take a different approach for the new hall, rather than simply build an extension to the original convention centre.

“Just when everyone expected an even larger, iconic building, we designed it as a park,” said the studio.

Hangzhou Cloud Town Exhibition Center by Approach Design has a green roof with a running track

The new nine-metre-high exhibition hall is sunk three metres underground, minimising its profile in the landscape.

To enter the hall, visitors move down steps located under the park.

Hangzhou Cloud Town Exhibition Center by Approach Design has a green roof with a running track

This downwards-facing entrance was a deliberate move away from the “ceremonial steps” upwards that the architects felt were often used for convention centres.

Hangzhou Cloud Town Exhibition Center by Approach Design has a green roof with a running track

“We first decided to reduce the building’s huge size, compressing this 66,000 square metre megastructure to just 6.6 metres above ground,” added Approach Design.

“It presents itself as a huge low rooftop covered in a lawn.”

Hangzhou Cloud Town Exhibition Center by Approach Design has a green roof with a running track

“All around the building sit a multitude of gentle grassy slopes – the whole roof appears an extension of the horizon and openly welcomes people to walk on it,” added the studio.

A similar concept was recently used by Shanghai practice Open Architecture at TANK Shanghai, where a rolling green landscape conceals gallery spaces below, while Google plans to put an outdoor running track on the roof of its London headquarters.

Hangzhou Cloud Town Exhibition Center by Approach Design has a green roof with a running track

The park at the Hangzhou Cloud Town Exhibition Centre provides various facilities such as a football field, watchtower, sand pit, studio theatre and community vegetable garden, connected by a 760-metre running track, which protrudes slightly on an elevated walkway.

At one end, a freight ramp leading down to the centre has been used to create a faceted slope designed to encourage skateboarding.

Hangzhou Cloud Town Exhibition Center by Approach Design has a green roof with a running track

While driven by a need for additional conference space, Approach Architects also wanted to provide a space that could offer more to the nearby community.

When not in use, the vast exhibition space can be converted into a “sports warehouse” for basketball, badminton and tennis.

Photography is by Lianping Mao.


Project credits:

Design: Approach design (ZUP)
Chief architect: Ma Di

Design team: Jin Xin, Mao Liaoping, Jiang Sheng, Zhang Jialiang, Shen Weifen, Wang Yang, Mao Mengjun

The post Approach Design covers convention centre in Hangzhou with a sports park appeared first on Dezeen.

Share This