Montreal studio Pelletier de Fontenay has included a plywood-lined meditation room in one of the three gabled volumes that form this home  in Hatley, Quebec .

Hatley House Residence in Quebec, Canada by Pelletier De Fontenay

Hatley House is named after the small, rural community in southern Quebec, near the Canada-America border. Elevated on a natural plateau, the steep gables of the home are visible from a distance.

Hatley House Residence in Quebec, Canada by Pelletier De Fontenay

“Three identically shaped volumes of varying sizes and orientation are connected side by side without ever intersecting,” Pelletier de Fontenay said in a project description. “Together, they form an uncommon yet coherent ensemble.”

Hatley House Residence in Quebec, Canada by Pelletier De Fontenay

Pelletier de Fontenay – a Montreal studio led by Hubert Pelletier and Yves de Fontenay – designed the property to reference nearby barns and sheds. The aim was to reinterpret them with contemporary materials and construction, including wooden cladding and standing-seam sheet metal for the exterior.

Hatley House Residence in Quebec, Canada by Pelletier De Fontenay

The largest of these pitched structures is in the centre of the 300-square-metre home. The double-height space contains the lounge, dining area and kitchen. It receives plenty of daylight through sliding glass doors that open to a terrace, and a skylight above.

“Inside the house, large windows frame carefully selected views onto to the agrarian landscape, while skylights in every double-height space fill the interior with natural light all day,” the firm added.

Hatley House Residence in Quebec, Canada by Pelletier De Fontenay

The master suite is set on the southern side, with views of the mountains of Vermont, and is the smallest of the three volumes. Extra living space is provided by a plywood-clad mezzanine built above the bedroom that the owners use as a space for meditation.

Hatley House Residence in Quebec, Canada by Pelletier De Fontenay

The third wing contains two guest bedrooms. It is one step lower than the rest of the home, and can be accessed from a separate entrance and terrace for additional privacy. Similarly to the master bedroom, there is also a mezzanine built above the bedrooms, which serves as a quieter space away from the main living room.

Hatley House Residence in Quebec, Canada by Pelletier De Fontenay

Throughout the residence, the firm has teamed the simple finishes of polished concrete, white walls and plywood surfaces, with antique furniture. Photographs of the interiors show time-worn elements such as mismatched chairs in the dining room, an aged leather couch and a cast-iron fireplace.

Other residences in Quebec include a property by YH2 that also combines three separate volumes to form a continuous unit , and a gabled property by Atelier Boom-Town that overlooks the St-Lawrence River .

Photography is by James Brittain .


Project credits:

Architecture: Pelletier de Fontenay
Design collaborator: François Abbott
Structure: Lateral
Builder: Constructions Boivin

The post Pelletier de Fontenay draws on local barns for Hatley House in Canada appeared first on Dezeen .

Link to original article.

Share This